O săptămâna in Chișinău

Așa multă emoție și sentimente contradictorii mă încearcă,  încât mi-e greu să exprim în cuvinte experiența trăită.

Când am decis pentru prima dată sa venim aici, am zis doar ca ar fi fain de vizitat, era o oportunitate de a petrece un weekend altfel, fiind totuși o capitală europeană.

De data aceasta am trăit pe pielea mea o săptămână obișnuita din viața unui Moldovean de peste Prut, cu ocazia pregătirii mele pentru un concurs internațional de nailart&co, despre care voi vorbi cât de curând. 😁

M-a ajutat mult sa intru in poveste, faptul ca m-am cazat la Home sweet home. O casa cu miros de plăcinte proaspăt scoase din cuptor ❤️ si cu oameni faini, deschiși și primitori. Doamna Rita mă aștepta în fiecare dimineața cu micul dejun pregatit. Începusem să mă învăț așa răsfățata. 😁

Pentru ca experiența sa fie autentică, am și învățat câteva cuvinte în rusă, și mi-am adus aminte cu drag de dulcele grai moldovenesc, atât de natural și pur, o limba neștirbita (încă) de englezisme și neologisme reci și fără personalitate, o limba veche, dar pe care oamenii o iubesc și de care se mândresc.

O concluzie m-a încercat (așa… inevitabil 😁): spre deosebire de noi, ei și-au păstrat identitatea, sunt mândri de cine sunt, și chiar au și de ce! Sunt toți atât de talentați, respectuoși, corecți, muncitori și sinceri, încât m-au inspirat cu adevărat.

Îmi doresc pentru ei ce îmi doresc și pt noi, să își păstreze și să își cultive valorile, mai mult decât să încerce sa le înlocuiască cu cele așa-zis “moderne” (defapt impuse de marile puteri, pentru a putea deține controlul). Evoluția cred ca in asta constă, în a ne folosi de lucruri pentru a putea crea oameni de calitate, și nu invers!

Macar atât ne-a rămas, să putem filosofa pe teme de patriotism și identitate națională! 😄

Di’amu sâ treșim la ali noastri!  😉

 

 

Articole create 172

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus