TEDx Bacău

speakeri-tedx-bacau

Ce este TEDx?

TED (Technology, Entertainment, DesignTehnologie Divertisment și Design) sunt o serie de conferințe globale susținute de o asociație americană non-profit, Fundația Sapling, organizate pentru a răspândi „ideile care merită promovate”.

TED a creat o platforma locala numită TEDx, care le permite partenerilor locali să organizeze evenimente sub licența TED.

Așa a ajuns și la Bacău dar și în alte 2200 de orase din 157 țări.

 Pentru mine, personal, a fost pentru prima dată când am participat la această conferință.

Marius Drăguș de la Magitot a fost moderatorul evenimentului.

Primul speaker a fost Ioan Strugariu, un exemplu de curaj și putere de a-și depăși limitele.

Asta l-a determinat să alerge pe distanțe din ce în ce mai mari susținând diferite cauze. Iarna trecută, a alergat 383 km între Cernăuți și Chișinău, unind pentru prima data Nordul Bucovinei cu Basarabia printr-un ultramaraton al cărui scop a fost acela de a aduce un omagiu soldaților români căzuți în Primul Război Mondial.

Ne-a împărtășit emoționat cum a reușit și ce i-a dat putere să înfrunte toate obstacolele.

ioan-strugariu

Paul Katz, projet manager la FAVOR (Family Action Volunteers, Romania), ne-a emoționat profund cu povestea lui și a copiilor ce îi are în grijă.

Este una din acele persoane care îți schimbă percepția despre viață și te face să realizezi egoismul cu care îți trăiești viața. Iar dacă noi nu suntem capabili să facem lucruri frumoase, măcar să apreciem mai mult ce fac ceilalți, sau ceea ce am primit de la viață.

Câteva citate din discursul lui:

„Ați vrut vreodată să rezolvați totul?”

„Când ai impresia că ‘cineva trebuie să facă ceva în legătură cu asta’, poate că acel cineva esti TU!”

„Nu toată lumea înțelege, dar am simțit că Dumnezeu a pus această dorință în inima mea și am știut doar că trebuie să o urmez.”

„Nu lăsa numic să te descurajeze din binele pe care știi că ar trebui să îl faci!”

Iar ca o concluzie: când ai o pornire în a face ceva bun, dar totuși te îndoiești, ai încrederere, e de la Dumnezeu! El îți va da puterea!

paul-katz

Sigur, după atâta emoție, aveam nevoie de un moment de divertisment. 🙂

Andrei Andronachi ne-a încântat cu trucurile lui jucăușe și ne-a binedispus cu energia și voioșia lui. Pe lângă un magician desăvârșit, eu îl consider și un comic în adevăratul sens al cuvântului. Cu siguranță vreau să îl revăd!

andrei-andronachi

Valentin Sălăgeanu – Coordonator Campanie Păduri și Biodiversitate la Greenpeace

Ne-a făcut să înțelegem că pădurea e un organism viu și că nu existăm separat de tot ceea ce ne înconjoară, ci ne definim în funcție de asta. Deaceea trebuie să fim conștienți de importanța pe care trebuie sa o acordăm mediului înconjurător.

Trebuie să învățăm să trăim cu natura, nu împotriva ei.

valentin-salageanu

Silvia Gherguț inițiatoarea proiectului Rawzisme.

Apreciam ceea ce face, dar de la distanță. Iar acum îmi dau seama cât de important e să îi spui unei persoane căt de mult apreciezi ceea ce face, nu doar să apreciezi, pentru că asta îi dă forță să continue, și certitudinea că ceea ce face, face bine.

Pănă acum ceva timp, nu o cunoșteam. Printr-o prietenă ne-am întâlnit chiar la cofetărie, și am rămas plăcut surprinsă. Eu, de fel, nu am prejudecăți și accept orice persoană cu modul ei de a trăi, ascultând și alte idei, cu scopul de a-mi îmbogăți cunoștințele, sufletul… Însă Silvia m-a inspirat de-a dreptul!  🙂

Una din dorințele mele este aceea de a călători foarte mult, însă din cauza fricii, îmi pun singură piedici. Discursul ei m-a făcut să îmi dau seama că dorința mea e mai mare decât frica. 🙂

 

silvia-ghergut

Florin Grozea – fondatorul trupei HI-Q

În prezent are o agentie digitală și se ocupă chiar cu promovarea artiștilor în mediul online. Așadar cred că știe foarte bine ce vorbește.

Discursul lui a fost destul de intens. A atins niște corzi sensibile și a spus lucrurilor pe nume. A vorbit despre schimbare și a pornit de la ideea că oricine are dreptul să spună ce vrea în online, și am fi crezut că acest lucru e bun. Însă lucrurile au degenerat și faptul că internetul il poate folosi oricine, asta înseamnă că poate înfluiența urmăritorii atât în bine, cât și în rău.

El spunea acum ceva timp: „Blogurile pot aduce schimbarea”, și tot el se întreabă acum, „Unde am greșit?”.

Și m-a pus pe gânduri, pentru că ceea ce eu consider că este OK , bun, folositor, poate pentru altcineva să nu fie. Cum spuneam și mai sus, eu consider depre mine că nu am prejudecăți, însă cei care au, unde mă cataloghează?

E de meditat la asta! 🙂

florin-grozea

După o scurtă pauză de o prăjitură, și o vorbă, a început partea a doua a conferinței.

Cei care au mai fost și la celelalte evenimente în trecut, au spus că acesta este cel mai emoționant de până acum. Iar trupa de teatru ACT Bacău a adus emoția chiar pe scenă și ne-a făcut să ne gândim la asta: „Tu cui i-ai da haina ta?„.

act-bacau

Alina Ursu – un discurs la care oamenii au aplaudat-o în picioare.

„Am reușit să sparg prejudecățile și să motivez oamenii să-și depășească limitele.”

„Aveți ideea de câte ori am distrus singurul moment în care cineva ar fi avut curajul să facă ceva?”

„Viața nu este despre ‘a avea’, este despre ‘a fi’.”

ursu-alina-mentor <-Atât am avut de zis!

alina-ursu

Ștefan Amarandei –  în anul 2014 împreună cu Iulian Ciobănașu si Tudor Poșa au plecat în expediția 4 Români în Siberia.

Un exemplu de călătorie, fără hoteluri de 5 stele sau mâncăruri fandosite. E bine de urmarit tot parcursul lor. Aștept cu nerăbdare serialul promis.

„Nu înțelegi binele până nu înțelegi răul.”

stefan-amarandei

Bruno Iacobeț a reușit, alături de câinii săi Blue, Ozzie și J, să câștige în 2013 cea de-a treia ediție „Românii au Talent”. Un exemplu de disciplină și pasiune, care l-a propulsat în vârf.

Ne-a vorbit despre cum a luat naștere această pasiune și ne-a dat căteva tips-uri utile.

Era fascinant de privit cum toți cățeii îl fixau cu privirea. Parcă erau hipnotizați. 🙂 bruno-iacobet

Loredana Dinu– campioană olimpică la Jocurile olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, dublă campioană mondială (2010 și 2011) și cvadruplă campioană europeană (2006, 2008, 2011 și 2015), tot pe echipe.

Am ascultat împreună imnul României și toată sala a aplaudat-o în picioare, pentru că a făcut cinste acestei țări și suntem mândri de ea.

loredana-dinu

tedx-bacau-2016

Scopul acestei conferințe este de a motiva oamenii să-și depășească limitele, să spargă tipare, să rupă bariere și să invingă orice prejudecată.

Speakerii și-au dorit să le însufle celor prezenți dorința de a se autodepăși, iar dacă o au deja, să aibă încredere și să meargă până la capăt.

„Nu lăsa numic să te descurajeze din binele pe care știi că ar trebui să îl faci!” Paul Katzorganizatori-tedx

Fotografiile sunt preluate, în mare parte, de pe pagina de Facebook a TEDx Bacău.

Articole create 172

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus